Gürsel Uçar:?Bizim görevimiz halkımıza en iyi hizmeti sunmak

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ile Datça’dan Bodrum’a konuştuk

Tarih: 01.01.0001 00:00 608
Gürsel Uçar:?Bizim görevimiz  halkımıza en iyi hizmeti sunmak

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ile Datça’dan Bodrum’a konuştuk


Serdar Karlıova: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Gürsel Uçar: 15 yıldır siyasilerin seçilmişlerinin içindeyim. 1999-2004 Datça Belediye Meclisi, 2004-2014 Muğla İl Genel Meclisi Üyeliği, 2014 yerel seçimlerinden sonra da Datça Belediye Meclis üyeliğinde bulundum.

Serdar Karlıova: Muğla`da daha önce gerçekleşmeyen bir durum oldu. Datça Belediye Başkanı istifası söz konusu oldu. Sizde yeni belediye başkanı olarak görevinize başladınız. Bu olayın aslını sizden öğrenebilir miyiz?

Gürsel Uçar: Büyükşehir olmakla beraber bazı şeyler değişti. Yeni belediye başkanı olanlar bunu algılayamayabilir ama bu görevi önceden de yürüten arkadaşlarımız bu değişiklikleri daha açık ve net biçimde görebiliyorlar. Belediye gelirlerinde bir eksilme var. Belediyenin eskiden başlıca gelirlerinden biri emlak vergisiydi. Bunlar büyükşehir belediyesine aktarılması, otogar gelirlerinin büyükşehir belediyesine aktarılması, baktığınızda sokak ve caddelerdeki reklam gelirlerinin aktarılması. İnsanlar öyle algılamaya başladı ki, merkez belediyelerin üstünde kurummuş gibi algılandı. Örneğin herhangi birşey olduğunda bile vatandaşın söylediği "Sizi büyükşehire şikayet ederim" lafı üzerimizde baskı yarattı. Büyükşehir belediyesi bizim sonuçta, imar konusunda danıştığımız bir kurum. Ama sonuçta amir memur ilişkisi yok. İster istemez bu durum seçilmiş belediye başkanlarının motivasyonunu bozuyor. Başkanın sıkıntısı bana göre sadece büyükşehir yasası değil,  burada özel çevre kurulları var, ve bu kurulda Datça`nın yeni imar planı içinde yapılması gerekenleri meclisten geçirip bir an önce sağlayamıyorsun. En ufak değişiklikte mutlaka Ankara`ya dosya hazırlayıp göndermek gerekiyor. Gönderiyorsun, çabuk gelmiyor. Takip etsen edemiyorsun, kurum başkanı değişiyor, vs. vs. yani sonuçta vatandaşa vermiş olduğumuz sözleri yerine getiremiyoruz. Bu durum da Datça için sıkıntı.

Serdar Karlıova: Siz başkan yardımcısıydınız ve bu sıkıntıların içindeydiniz, Şimdi Belediye Başkanı oldunuz, bu sıkıntılarla nasıl mücadele edeceksiniz?

Gürsel Uçar: Tabii bu sıkıntıların var olduğunu bugün öğrenmedik, biliyorduk, zaten mücadele ediyorduk, seçim zamanlarında da söyledik zaten büyükşehir yasasının zor olduğunu. Büyükşehir Belediye Başkanı da büyükşehir yasasının tam oturmadığını, eksikleri olduğunu, bu yasayla çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya gelineceğini söyledi. Ama bu sıkıntılara rağmen  büyükşehir yasasını ilçelerimizde ilimizde en iyi şekilde yürütmeye çalışacağımızı seçimler sırasında da defalarca dile getirdik. En kısa zamanda yasayı oturtacak, halkımıza en iyi hizmeti sunacak olan bizleriz dedik. En iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz. O gün ne söylediysek bugünde bunun arkasındayız. İlerde çalışmalarımız esnasında çıkacak sıkıntıları TBMM`ye bir önerge olarak gönderir miyiz. Tabii ki göndeririz. Fakat şartlar ne şekilde olursa olsun bizim görevimiz halkımıza en iyi hizmeti sunmak.

Serdar Karlıova: Siz belediye başkan yardımcısı olduğunuz için tüm projelerde imzanız var, fakat bundan sonra sorumluluğun tamamı sizde olduğuna göre hangi projelere öncelik vereceksiniz? Datça`nın önceliği size göre nedir?

Gürsel Uçar: Datça`nın önceliklerini belediye meclis üyesi  arkadaşlarımızla belirledik. Hatta birkaç gün önceki toplantımızda, 4 yıllık strateji planımızın notlarını aldık. Bunu basınla paylaşacağız. Aynı zamanda ben büyükşehir belediye meclis üyesiyim. Büyükşehir belediyesi ile yapmamız gereken öncelikli projeler var, Datça`da bizim sorumluluğumuzda olan yapılması öncelikli projeler var. Datça 20-25 yıllık geçmişi olan hızlı gelişen bir ilçemiz. Çok büyük alanlar imara açılmış, İmara açılmış alanda hızlı bir yapılaşma var. İmara açılmış bölgelere altyapı ve yol çalışmaları yapmak gerekiyor. Kamunun kullanımına bakarak, nereler daha çok kullanılıyor ise oralara öncelik verilerek yapılacak. Öncelikle insanlarımızı tozlu çamurlu yollardan kurtarmamız gerekli. Bunun yanında şehir merkezinde yapılması gerekli işler var.  Örneğin kaldırımların limandan başlanılarak yenilenmesi gerekiyor. Bu yıl çocuk oyun parklarımızı yeniledik. Yani biz Datça belediyesi olarak insana bakışımız, çocuklara bakışımız farklı diye düşünüyorum. Yürüyüş yolu projemiz bu yıl hazırlandı. Önümüzdeki yıl projemizi hızlı bir şekilde insanlarımızın daha rahat, güvenli bir şekilde yürüyüş yapabilmeleri için tamamlayacağız.

Serdar Karlıova: Bodrum`a dışarıdan turistler geliyor, Bodrumlu halk içinde gözde tatil yerlerinin arasında Datça. Datça ve Bodrum arasındaki bu işbirliği size göre nedir?

Gürsel Uçar: Feribot ile beraber Datça,  Bodrum yakınlığı biraz daha ortaya çıktı. Datçalının bir ayağı Bodrum`da, Bodrumlu`nun bir ayağı Datça`da. Bodrum`un nüfusu bizden daha fazla olduğu için Datçalı üreticinin ürünlerinin bir kısmını Bodrumlu halk tüketiyor, Soğan, domates, bal , badem, zeytinyağı gibi ürünlerimiz için bir pazar Bodrum...Baktığımız zaman, Datça, Bodrum`a göre doğallığını biraz daha koruyor. Bodrumlu arkadaşlarım, geçmişteki Bodrum havasını koklamaya bana göre Datça`ya geliyor.  Bodrum`un 30 yıl önceki hali Datça. Siyasette de birlik ve beraberliği ortaya koymak için çıkarılmış isim var: Botça.  Geçmişe de baktığımda, siyasette, başkan adaylıklarında ve milletvekili adaylıklarında Bodrum ile işbirliği içinde olduk. Çalışmalarımızda ve desteklediklerimizde hep iki halk birbirinin ardında durdu.

Serdar Karlıova: Başkan olduğunuzdan itibaren Bodrum ve Datça halkına ne mesaj vermek istersiniz.

Gürsel Uçar: Bana göre geçmişte olan her konudaki işbirliği, özellikle siyasi alandaki işbirliği sayesinde insanın seçmeninden, seçmenin seçilmişinden ne beklediğini daha iyi buluruz. Yöre halkının ihtiyaçlarını zaten bilirsiniz, biz tüm insanlarımızın ihtiyaçlarına yanıt vermek istiyoruz. Biz karşılıklı iki yarımadanın insanları olarak biraz daha farklı değerlendiriyoruz. Muğla siyasetinde birlik ve beraberliğin seçilmişler içinde insanlarımız içinde daha hayırlı olacağını düşünüyorum.

Serdar Karlıova: Başkanlığınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gürsel Uçar: Belediye başkan yardımcılığı görevimdeyken başkanımızı arkamda bir güç olarak görüyordum. Yanlış yapsam, uyarır, böyle olması gerekli olduğunu belirtir, bizde o yanlıştan döneriz. Yazışmalarımızda olsun, çalışmalarımızda olsun arkamda olduğunda çok güven duydum. Şimdi ise sorumluluğun tümünü aldım, en ufak yanlışta yargılanmayı, hatada eleştirilmeyi yaşayacak benim diye düşünüyorum. Bu sebeple biraz daha sorumluluk duygusuyla hareket etmeliyim diye düşünüyorum. Bunun dışında belediye meclis üyesi arkadaşlarımla çalışmalarımız, projelerimiz devam edecek.

Serdar Karlıova: Datça`da Türkiye`de nadir olan birşeyi uyguluyorsunuz. Sadece başkan imzasıyla değil de, aldığınız kararlarda ve yaptığınız işlerde belediye meclis üyeleri ile karar verip imzalayıp uyguluyorsunuz. Bundan bahseder misiniz son olarak?

Gürsel Uçar: Bana göre hakkaniyetli olmak açısından yaptığımız işlerde ve aldığımız kararlarda belediye meclis üyelerinin katılması doğru olan. Hep beraber verilen kararlarda işlerimiz kolaylaşıyor. Böylece seçilmiş olan belediye meclis üyeleri de başkanda aynı oranda çalışmış oluyor. Başarıda birliktelikten doğuyor. Başarısızlıkta hepimizin oluyor.